Kedi ve köpeklerde mantar enfeksiyonunu yine sıklıkla görmeye başladık. Erken teşhis ile tedavisine başladığımız hastalarımızda kısa sürede olumlu sonuçlar alırken, ihmal edilmiş vakalarda yaşam koşulları da niteliksizse iyileşme uzun bir sürece yayılabiliyor.
Çoğunlukla baş, kuyruk, yanak ve bacaklarda lezyonlar başlar. Sınırları belirli, yuvarlak biçimli, sulu, kaşıntılı, kılsız odaklar tipik mantar semptomlarıdır. Fark edildiğinde en kısa sürede veteriner hekim kontrolüne götürülmelidir. Kedi köpeklerde mantar hastalığı tedavisi için mantar aşısı, yardımcı olarak kremler ve efervesan tabletler hekim önerisiyle kullanılabilir.
Mantar enfeksiyonuyla bağışıklık sistemi savaşa başlar, nadir vakalarda bir kaç güne lezyonlar kaybolabilir. Vakaların büyük kısmında ise aşı ve yardımcı ilaçlarla mantarın tedavisi mümkün olabilmektedir.
Mantar hızla yayılabilen, bulaşıcılığı yüksek hastalıktır. Kalitesiz beslenen, sağlıksız koşullarda barınan, stres altındaki bağışıklığı zayıf kedi ve köpeklerde seyri daha hızlı, tedavisi daha güçtür. Enfekte hayvanın koşullarını mümkün olduğunca iyileştirmek faydalı olacaktır. Bağışıklığı güçlendiren vitamin mineral takviyeleri bu süreçte kullanılabilir.
Hasta evcil hayvanın buluşma etkeni olabilecek tarak, tasma, kıyafet, kafes, yatak, kulübe gibi eşyaları sık sık dezenfekte edilmelidir. Eşyalar diğer evcil hayvanlarla paylaşılmamalı. Zooonoz yani insanlar ve hayvanlar arasında bulaşabilir hastalık olduğundan özellikle çocukların iletişimi kesilmelidir.
Tedavi her hastada aynı biçimde ilerlemez. Artemis veteriner kliniğinimiz de tek doz aşı sonrası hızlıca iyileşen vakalar da 1-2 ay içinde düzelmeye başlayan vakalar da gözlemliyoruz. İyileşme geciktiğinde hasta sahibi strese giriyor, umutsuzluğa kapılıyor. Tedavinin eninde sonunda iyileşmeye sonuçlanacağı unutulmamalıdır.
Sağlıkla kalın...
Veteriner Hekim M.Turgut TOPALOĞLU
Comments